Vuoden 2020 itsenäisyyspäivän kulttuuripalkinnon sai Kalervo ja kumppanit



Kalervo ja kumppanit vastaanotti kulttuuripalkinnon ForssaTV:n
Itsenäisyyspäivän juhlalähetyksessä 6.12.2020.  

Vuoden 2020 itsenäisyyspäivän kulttuuripalkinnon sai Kalervo ja kumppanit

Forssan kulttuuripalkintokyselyssä saatiin 17 ehdotusta palkinnon saajaksi. Saadut ehdotukset antoivat kattavan kuvan forssalaisen kulttuurin kentästä. Joukossa oli kuvataiteen, musiikin, näyttämötaiteen ja sanataiteen tekijöitä sekä rakennuskulttuuria.

Kulttuuripalkinnon saajan valitsi eri-ikäisiä forssalaisia edustaja raati, johon kuuluvat Lea Mäkelä (vanhusneuvosto), Makreeta Tuomola-Nyström (MLL), Mette Asp (nuorisovaltuusto) ja Jarmo Pynnönen (kaupungin johtoryhmä).

Palkinnon saajaksi valittiin Kalervo (Kankaanpää) ja kumppanit. Palkinto jaettiin ForssaTV:n itsenäisyyspäivän juhlalähetyksessä.

Raadin perustelut:

Kalervo ja kumppanit on yhteislaulutilaisuuksillaan jo vuosien ajan tuonut iloa monille. Yhteislaulukeikkoja on järjestetty toreilla, palvelutaloissa ja muissakin tiloissa. Kalervon ja kumppaneiden toiminta sopii hyvin ajan henkeen. Sävelet tuovat iloa arkeen ja yhdessä laulaminen on juuri sellaista yhteisöllistä ja kaikille mahdollista hyvänmielen toimintaa, jota nyt tarvitaan. Kalervon ja kumppaneiden ohjelmistossa on vanhanajan iskelmiä, joita nykyään ei juuri radiosta kuule, mutta jotka ovat vanhemmalle väelle tuttuja ja rakkaita. Ikääntyneiden asia on ajankohtainen, huoli hyvinvoinnista on suuri varsinkin nyt koronaeristysten aikaan. Palkinnolla halutaan huomioida ja tukea ikäihmisille suunnattua omaehtoista kulttuuritoimintaa.

Kalervo ja kumppanit oli saanut taakseen useita ehdottajia, jotka toivat esiin sitä, miten ryhmä tuo kulttuurin iloa ja yhteisöllisyyttä erityisesti yksinäisille ja ikäihmisille koronarajoitusten harmauden keskelle. Maksuttomat tilaisuudet mahdollistavat kaikkien osallistumisen. Kesäisin torilla järjestettävät yhteislauluhetket elävöittävät torikulttuuria. Musiikkiesitykset ovat osallistavaa ja yhdistävää kaiken kansan kulttuuria.

edit 6.12.2020

Vuoden 2020 kulttuuripalkintoehdokkaita saatiin kuntalaiskyselyllä kaikkiaan 17. Saadut ehdotukset antavat kattavan kuvan forssalaisen kulttuurin kentästä. Joukossa on kuvataiteen, musiikin, näyttämötaiteen ja sanataiteen tekijöitä sekä rakennuskulttuuria. Palkinto julkistetaan itsenäisyyspäivänä 6.12.2020

Kuvataiteen piiristä ehdotettiin kuvataiteilijoita Jenni Kalsola, Outi Rämö ja Sampo Mäkelä, kuvataideyhdistys Kuhankosken kiltaa, joka tuo yhteen taiteen harrastajia ja ammattilaisia näyttelyissä ja työpajoissa sekä Galleria Omenaa.

Musiikin alalta ehdokkaaksi tulivat Kalervo ja kumppanit, joiden suositut yhteislaulukeikat tuovat iloa ikäihmisten arkeen; laulaja Elli Lukander, jota kiitettiin positiivisesta asenteesta ja aktiivisesta konserttitoiminnasta sekä rap-artisti Tom Rintala alias Krister Forston, jonka musiikki tuo yhteen forssalaisia räppäreitä.

Näyttelijöistä ehdokkaina ovat Ville Juholan ja Harri Välimaan Mitä ny taas -esitys sekä Kirsi Lindholm ja ForssaTV:n toiminta.

Sanataiteen edustajana ehdokkaana ovat kolumnisti Ilkka Kononen ja lastenkirjailija Elisa Nieminen.

Rakennuskulttuurin piiristä saajaksi esitettiin Rakennusliike Laaksokunnasta Makasiininrannan laadukkaasta rakentamisesta, Mika Penttilää ja Forssan Energiaa Kehräämöalueen piipun valoteoksesta, sekä Marko Varalahtea rakennusperinnön säilyttämisestä.

Kaupungin omista kulttuuriyksiköistä kiitosta saivat kirjasto, Wahren-opisto ja Forssan museo.

Kiitos kaikille ehdokkaansa nimenneille osallistujille! Osoitteensa jättäneiden kesken arvottiin kirjalahjoina vuoden 2020 uutuuksia, joilla on vahvat linkkinsä Forssaan. Palkintoina oli Maria Vanha-Similän "Pyykkilaudasta pillereihin", Jani Mäkivallin "Kaksi tietä Kannakselle", Heikki Jokinen et al. "Opas antiikin Roomaan" sekä forssalaislähtöisestä tutkijasta kertova artikkelikokoelma Tiedenainen peilissä. Arkeologian professori Ella Kivikosken elämä ja tutkimuskentät.



Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Vuoden yhteisöteko -palkinnon ehdokkaat

Forssa100 -vuonna jaetaan Vuoden yhteisöteko -palkinto

Forssan kaupungin kulttuuripalkinnon 2022 saajaksi ehdolla: