Forssan kulttuuripalkinto 2017 Ritva Vastamäelle

Forssan kulttuuripalkinnon saajaksi valittiin yleisön suosikki Ritva Vastamäki. Palkinto luovutettiin 6.12.2017 kaupungin Itsenäisyyspäivän juhlassa Urheilutalo Feeniksissä.


Raati halusi osoittaa juhlavuoden palkinnon yksittäiselle henkilölle, ei teolle eikä yhteisölle. Myös yksi ihminen voi omalla toiminnallaan vaikuttaa laajalti. Raati päätti osoittaa palkinnon kulttuurin taustavaikuttajalle, joka on tehnyt valtavan työn kulttuurin puolesta ja mahdollistanut kulttuurin tekemisen ja kokemisen muille ihmisille.

Kuva: Forssan lehti 14.1.2017
Ritva Vastamäki on tullut forssalaisille tutuksi kirurgina, poliitikkona ja ennen kaikkea humaanina ja kannustavana kulttuuripersoonana, jonka sydäntä lähinnä on musiikki.

Hän toimi Lounais-Hämeen Musiikkipäivien puheenjohtajana 30 vuoden ajan. Musiikkipäivien koulutusten ja konserttien järjestäminen vaatii puheenjohtajaltaan monenlaista taustatyötä tapahtumien organisoinnin, varainhankinnan ja talkootyön parissa. Ritva on nopea, spontaani, suoran toiminnan nainen, joka toimii kulttuurin ja ihmisten hyväksi epäröimättä. Hänellä on hieno kyky kohdata ihmisiä ja yhdistää heitä yhteisen tavoitteen saavuttamiseksi.
Musiikkipäivien ohella Ritva kuuluu moniin muihinkin kulttuuriyhdistyksiin – kaikkiin forssalaisiin, sanovat  eräät. Hän kannustaa ja rohkaisee nuoria paitsi palautteella myös antamalla stipendejä kuvataidekoulun ja musiikkiopiston opiskelijoille. Tarinat kirurgi-Ritvasta ovat jo legendoja: niistä voisi kirjoittaa kirjan. Hän on inspiroiva ja helposti lähestyttävä. Menestyksestään ja ansioistaan huolimatta hän on säilyttänyt lämpimän ja tasa-arvoisen suhteen muihin ihmisiin.

Vuoden 2017 Forssan kulttuuripalkinnon saaja valittiin tänä vuonna yleisöäänestyksen ja valitsijaraadin voimin. Yleisö äänesti ehdokkaita ja valitsijaraati päätti palkinnon saajan. Raatiin kuuluivat tietokirjailija Pirjo Poutanen, toimittaja Johanna Puukka, kirkkoherra Esa Löytömäki ja lukiolainen Johannes Keskinen.

Yleisön ehdotuksia saatiin yhteensä 244, ja niissä nimettiin yli 70 ehdokasta. Raati ilahtui siitä, että ehdokkaita oli niin paljon. Oli hienoa huomata, kuinka paljon kaupungissamme on mainitsemisen arvoisia tekijöitä ja vahvaa kulttuuria, eli heitä, jotka itseään säästämättä antavat muille hyviä hetkiä kulttuurin parissa. Tämä on osoitus seudun elinvoimasta. Myönteistä oli myös, että ehdokkaiden joukossa kohtasivat samalla tasolla hyvin erityyppiset tekijät populaari- ja korkeakulttuurin, talkootyön ja ammattilaisten parista.

Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Vuoden yhteisöteko -palkinnon ehdokkaat

Forssa100 -vuonna jaetaan Vuoden yhteisöteko -palkinto

Forssan kaupungin kulttuuripalkinnon 2022 saajaksi ehdolla: